Johan Cruyff och hans år i Feyenoord
En fotbollsspelares briljans kan mätas på många olika sätt och de kan representera många olika saker. Det som gör en spelare stor kan vara något helt annat än det som gör en annan stor. Det är en del av fotbollen och, på ett sätt, en del av den mänskliga naturen.Johan Cruyff - efter karriären som spelare
Efter att ha återvänt till Ajax för en andra period i början av 80-talet, valde lite överraskande den nederländska storklubben att inte erbjuda honom ett nytt kontrakt, och han bestämde sig då för att göra det otänkbara - att gå till den eviga rivalen Feyenoord.
Bakgrunden
Cruyff dominerade 70-talet som en av de bästa spelarna i världen och hans briljanta säsonger i Ajax och Barcelona, där han hjälpte båda klubbarna att vinna många titlar, var ett bevis på detta. Hans teknik, höga fotbolls-IQ, skicklighet och förmåga att röra sig över hela planen var något revolutionerande inom sporten, och han blev snabbt en av de viktigaste spelarna inom fotbollen.Men i slutet av 70-talet var Cruyff inte längre den naturkraft han en gång var. Ålder och skador hade tagit ut sin rätt på honom, och han kunde inte längre leverera på sin fulla nivå, vilket ledde till att han och Barcelona gick skilda vägar 1978.
Därefter spelade nederländaren i USA samt hade en kort period med Levante i Spanien, men saker och ting fungerade inte för honom under denna period. Slutligen återvände han till Nederländerna och klubbens i hans hjärta sommaren 1981, Ajax. Han åtnjöt av en viss framgång där igen, och hjälpte klubben att vinna Eredivisie den säsongen och även följande säsong, plus en cup-titel under den senare. Det verkade vara ödesbestämd att han skulle avsluta sin karriär i klubben han förknippades med som mest under sin karriär.
Men... saker och ting skulle ta en annan riktningen.
Feyenoord och sveket
Det var sommaren 1983 och Cruyff närmade sig slutet av sitt kontrakt. Ajax-styrelsen beslutade att inte ge honom ett nytt kontrakt på grund av hans ålder, och det faktum att de trodde att han inte kunde spela regelbundet längre. Naturligtvis gjorde detta nederländaren rasande och drev honom att villa fortsätta spela, vilket resulterade i att han skrev på för Feyenoord samma säsong.När det gäller själva klubben var Feyenoord till viss del i behov av Cruyff vid denna tidpunkt. Klubben hade inte presterat på många år medan klubbar som PSV Eindhoven och AZ Alkmaar hade vunnit ligan och utmanat i Europa under de senaste åren, för att inte tala om den konstanta dominansen som Ajax hade i Nederländerna.
Så, i det avseendet var möjligheten att skriva kontrakt med Cruyff, även vid 36 års ålder, något mycket tilltalande för Feyenoord och de gjorde slag i saken. Detta skulle visa sig vara ett mycket viktigt beslut för det kommande året.
Under en Eredivisie-säsong på 34 matcher spelade Johan Cruyff totalt 33 matcher med Feyenoord och bidrog med 11 mål, vilket var en mycket imponerande bedrift när man beaktar hans ålder, hans senaste prestationer med Ajax (inte dåliga, men inte på samma nivå) och det faktum att han var i en ny klubb. Han verkade som en återfödd man.
Ironiskt nog, trots att denna säsong hyllades som en massiv framgång för både Johan och Feyenoord, var detta också året då de drabbades av ett av de värsta resultaten i klubbens historia - en 2-8-förlust mot just Ajax. Det måste ha gjort ont för Cruyff att se sig själv besegras av klubben han så desperat ville hämnas på, men det var bara början.
Feyenoord skulle faktiskt reagera positivt på denna förnedring och skulle till slut komma att vinna Eredivisie det året, och Cruyff valdes som Årets spelare. Han uppmärksammades också för att ha hjälpt till som mentor för en lovande talang i laget, mittfältaren Ruud Gullit, som skulle bli en av de bästa fotbollsspelarna i världen på 80-talet.
Avslutningsvis
Än idag, om du säger till någon att Johan Cruyff spelade i Feyenoord, kommer du att få många olika reaktioner. Det är en av de där sakerna i fotboll som inte verkar möjliga men som faktiskt hände, vilket är ett bevis på hur galen denna sport kan vara ibland. Några av bilderna på honom i Feyenoord kan få folk att tro att de är redigerade.Oavsett det, efter ett par år i vildmarken, lyckades Cruyff avsluta sin karriär sommaren 1984 med seger. Han bevisade för sig själv och hela världen att han fortfarande kunde prestera på hög nivå och gjorde det genom att leverera en liga- och cupdubbel till en klubb som var i stort behov av titlar. Också värt att beakta är att detta var en spelare Feyenoord-fansen avskydde i flera år!
Efter sin pensionering skulle Cruyff dock till slut försonas med Ajax-fansen och återvända till klubben, först som tränare och senare i många olika positioner för att stärka organisationen inom Ajax. Det var en mycket märklig situation när man ser tillbaka, men hans tid i Feyenoord kan ses som mer av ett raseriutbrott och känsla av svek.
Johan Cruyffs år i Feyenoord är många saker, men också en av de galnaste anekdoterna i hela fotbollen.