Kommer ett nytt försök på en European Super League? Mest troligt, ja!
De bästa klubbarna. De bästa spelarna. De bästa målskyttarna. Varje vecka. Detta motto tillhör en föreslagen liga som kan stänga slutet på tävlingen i fotboll.European Super League (ESL) fiaskot varade bara i några dagar men det skickade chockvågor över fotbollsvärlden. Företagets girighet och elitism kom i vägen för konkurrens och lika möjligheter mellan klubbarna. Men om du tror att det här är det sista vi hört talas om en superliga som denna, tänk om igen!
En tidslinje för händelser
Samtalen om en superliga är inte direkt nya. Det första förslaget om att bilda ESL ägde rum redan 1998, men utan någon vidare framgång. Florentino Pérez, president i Real Madrid, tyckte att UEFA var inkompetent och begränsade den kommersiella potentialen hos de största klubbarna i Europa.Under 2018 återupptogs samtal om att bilda ESL mellan klubbar i Spanien, Italien och England. När covid-19-pandemin slog började klubbar lida ekonomiskt, inte minst i Spanien vilket ledde till att Perez påskyndade processen för bildandet av en superliga.
Den 18 april tillkännagav Florentino Pérez, president i Real Madrid, planerna på att bilda ESL, en årlig turnering för 20 europeiska storklubbar. Sex klubbar från England, tre klubbar från Spanien och tre klubbar från Italien hade anmält sig, alla rankade bland de 20 mest värdefulla fotbollsklubbarna i världen.
Styrande organ, politiker, regeringar och fans fördömde genast bildandet av ESL. Fotbollsförbunden i alla tre länderna gjorde det klart att de skulle förhindra att ligan skapades, medan regeringarna ingrep för att hålla klubbarna i schack. Detta och en kombination av dålig planering ledde till att ESL slutligen kollapsade.
Den 20 april blev Chelsea den första klubben att dra sig ur ESL. Manchester City, Arsenal, Liverpool, Manchester United och Tottenham följde snart efter, och senare samma dag bekräftade också Atletico Madrid, Inter Milan och AC Milan att de hoppade av. Klubbarna kvar var endast Juventus, Barcelona och Real Madrid.
ESL 2.0
PR-katastrofen som följde fick klubbägarna och cheferna att utfärda halvhjärtade ursäkter. Protester utbröt i flera delar av Europa, särskilt England där fansen samlades runt sina klubbars arenor och krävde att ägarnas avgång. En viktig match mellan Manchester United och Liverpool i Premier League blev tvungen att skjutas upp på grund av protester, som dessutom spelare från båda lagen stödde.Madrid, Barcelona och Juventus har ännu inte formellt dragit sig ur ESL. Hoppas de på ett nytt försök att bilda ESL? Sanningen är att de inte hoppas, utan planerar.
Miljardärägarna i fotbollens rikaste klubbar vet att det finns så stor potential för dem att tjäna mer pengar på matchdagens intäkter, sponsring, merchandising och andra kommersiella intressen om superliga verkligen skulle skapas. Så även om detta inte var det första försöket att bilda en superliga, var det samtidigt verkligen inte det sista.
Visst låter det spännande att få se Real Madrid spela mot Manchester City eller Juventus gå upp mot Chelsea i ett ligaformat. Men detta går i så fall på bekostnad av att uppleva framgångshistorier som att Leicester trotsar alla odds och vinner Premier League, eller att intressanta klubbar som Atalanta kvalificerar sig för Champions League.
Konkurrens och lika möjligheter är det som håller fotbollsandan vid liv. Även om UEFA och FIFA inte är några helgon (milt sagt), bildades ESL med enbart med tanken att pengar, inte meriter, eller till och med prestationer, skulle bilda en klubbs framgång.
Eftersom fotbollen blir en mer och mer global sport med ökad distribution, finns det mer pengar att tjäna. Men grejen med pengar är att man aldrig får nog. Förr eller senare kommer ytterligare en ESL att bildas. Låt oss bara hoppas att det finns lagar för att motverka alla sådana försök i framtiden.