Vad ledde till skapandet av Premier League?

När man idag pratar om den engelska Premier League så pratar man om världens bästa fotbollsliga, med all lyx, glamour och alla dess spektakel som denna liga kan innebära - en liga som i princip varje fotbollsspelare i världen vill spela i. Men så har det inte alltid varit, och faktiskt var det nästan raka motsatsen i slutet av 1980-talet då det såg väldigt mörkt ut för engelsk fotboll, utan några tecken som pekade mot vad som skulle komma under de följande decennierna.

Premier League flag
I mitten av 1970-talet började en period av sportsliga framgångar för engelska klubbar som på allvar började utmana de andra lagen på den europeiska scenen som fram till dess dominerades av spanska, italienska och nederländska lag. De engelska lagen uppnådde ett imponerande facit av titlar i Europacupen (som Champions League tidigare hette) och vann sju upplagor på åtta år (endast Hamburg SV lyckades kila emellan med en seger 1983), fördelade på fyra titlar för Liverpool FC (med spelare i laget som Kenny Dalglish, Graeme Souness och Bob Paisley), två för Nottingham Forest (under den legendariska managern Brian Clough) och en för Aston Villa (efter det oförglömliga målet av Peter Withe).

Men trots dessa framgångar på planen var det flera förhållanden som höll fansen borta från arenorna, både på grund av deras bedrövliga skick samt den växande närvaron av huliganer som tog allt större plats inom engelsk fotboll. Varje match blev en potentiell plats för slagsmål. 1985 inträffade två av de tre incidenter som skulle få bägaren att rinna över och ge fotbollen i England en total 180 graders vändning, något som i förlängningen skulle komma att lägga grunden för vad som idag är Premier League.

Tragedierna på 80-talet

Den 11 maj 1985 spelades den sista omgången i tredjedivisionen, där hemmalaget Bradford City, som var klara mästare i divisionen, tog emot Lincoln City på Valley Parade-stadion. Stadion hade delar av sin ursprungliga struktur från 1886 bevarade, som till exempel det träbelagda taket på huvudläktaren. Detta hade varit föremål för flera anmärkningar från stadens myndigheter på grund av de risker som var förknippade med dess skick, och även andra brister på stadion som uppmärksammats. Bradford City planerade att ersätta taket med ett ståltak efter säsongen men under matchen mot Lincoln City bröt en brand ut på huvudläktaren, vilket resulterade i att 56 personer omkom.

I Europacup-finalen samma år, bara några dagar efter det som hände på Bradford Citys stadion, möttes Juventus och Liverpool på Heysel-stadion i Bryssel. Några av Liverpools fans, starkt påverkade av alkohol, attackerade fans till den italienska klubben som befann sig i en neutral zon och tvingade dem mot en vägg där många kolliderade, och flera dog eller skadades allvarligt. Väggen gav efter, vilket gjorde att vissa kunde rädda sig undan medan andra föll till sin död. På grund av detta fick Liverpool en sanktion från UEFA som förbjöd klubben att delta i europeiska turneringar i sju år (senare reducerat till sex år), men även alla andra engelska klubbar och blev avstängda från Europa-spel under en period på fem år.

Engelska klubbar i mörker

Med detta som bakgrund blev den engelska ligan rejält ifrånsprungen av ligorna i Italien och Spanien då publiksiffrorna var betydligt lägre än i dessa ligor, och just publikintäkterna var en av de främsta inkomstkällorna för klubbarna vid den tiden eftersom intäkterna från Tv-rättigheter var små. Dessutom var den bistra verkligheten att den engelska fotbollen inte var attraktiv för de bästa fotbollsspelarna som valde att nobba de brittiska öarna för att spela i andra större europeiska ligor, och många övervägde inte ens erbjudanden från engelska klubbar.

1989, när engelsk fotboll var på vad som verkade vara den lägsta och mörkaste punkten i sin historia, före FA-cupens semifinal mellan Liverpool och Nottingham Forest som skulle spelas på Hillsborough-stadion i Sheffield, gav polisen tillstånd att öppna grind C för att snabbt kunna fylla läktarna inför matchens start. Men på grund av folksamlingar utanför arenan och upphetsningen av att komma in på stadion uppstod en "mänsklig lavin" där allför många människor trängdes på en del av läktarna tills kapaciteten överskreds, vilket orsakade döden för 94 personer, en siffra som senare ökade till 96.

Början på förändringen

Som ett resultat av denna händelse, som blev känd som Hillsborough-katastrofen, genomfördes en utredning som utfärdade en serie rekommendationer för att förbättra de två huvudorsakerna till katastrofen: bristfälliga polisåtgärder och överskridandet av arenans kapacitet. Det beslutades att införa särskilda polisstrategier på matchdagar och att förbjuda åskådare att stå upp, vilket innebar att varje åskådare skulle ha en tilldelad sittplats för att undvika att släppa in fler människor än vad arenan hade kapacitet för.

De engelska klubbarna i den högsta divisionen fick en period på fyra år att anpassa sina arenor för detta ändamål, medan klubbarna i de lägre divisionerna fick upp till nio år på sig att genomföra förändringarna. Dessa säkerhetsåtgärder började integreras med nya ekonomiska och affärsidéer som ordförandena för de främsta engelska klubbarna tillämpade som en reaktion på den svåra situationen för fotbollen i England. Man började ha möten 1990 som handlade om att skapa ett nytt mästerskap som skulle ersätta den gamla First Division, med representanter för de fem stora klubbarna (Manchester United, Arsenal, Everton, Tottenham och Liverpool) tillsammans med ledarna för engelsk TV.

Skapandet av en slags "superliga" (du har kanske hört termen tidigare) var något som redan diskuterades inom den engelska fotbollen under 80-talet som ett förslag för att förbättra produkten och ta sig ur den svåra situationen som de engelska klubbarna befann sig i vid den tiden.

1990 ledde mötena till ett förslag om en elitliga där intäkterna från TV-rättigheter och andra sponsringsavtal endast skulle delas mellan klubbarna som deltog i den nämnda "superligan", i stället för att delas mellan alla klubbar i Football League (den organisation som styrde alla divisioner i engelsk fotboll) som det var fallet tidigare. Den tidigare modellen gynnade klubbarna i de lägre ligorna men var inte gynnsamt för de främsta klubbarna i England som var huvudaktörerna i mötena, och som med skapandet av den nya ligan skulle förhandla om TV-kontrakt oberoende av Football League. Och det var dessa möten ledde slutligen till bildandet av Premier League 1992, det som idag räknas som världens bästa fotbollsliga.
Kelvin Tingling kan det mesta inom fotboll och gillar även att skriva om det. Kelvin bor i Buenos Aires och det stora favoritlaget är Boca Juniors.